HERLIGE JULI

Neida, vi er ikke ute på en lang ferietur og sitter og dypper tærne i saltvann. Det er i grunnen nok spenning i hverdagen med bare å følge med på hva som skjer rett utafor døra vår. På grønnsaksjordet vokser det fra dag til dag så man nesten kan se det med det blotte øye. 

Det lukes -igjen. 11.juli 2017. 

Det lukes -igjen. 11.juli 2017. 

Legger ut et bilde fra nesten samme sted som på forrige bloggpost for ca to uker siden, så kan du se hva jeg mener. 

Det er ekstra morsomt å følge veksten på de nye sortene vi har i år. 

Maisplantene strekker seg masse i juli

Maisplantene strekker seg masse i juli

Maisplantene vokser noen cm hver dag, og snart på vi pakke vekk all agrylduken som har hjulpet oss med å holde temperaturen litt høyere. Feltet har fått vann noen ganger, så det vokser bra. 

Snart er det noe klart av grønn dill og portulakk, så ta kontakt dere som ønsker det litt tidligere enn oppstart av selvplukk her på jordet på Skauen gård her i Onsøy i Fredrikstad kommune. 

Hageblåbæra ser ut til å la vente på seg i år, men vær sikker, det vil bli oppdateringer om det. 

Veldig fint om du vil følge Skauen gård på Facebook og @skauengard på Instagram 

Gresskarplanter i forgrunnen, mais lengst unna. Bilde tatt 14.juli 2017. 

Gresskarplanter i forgrunnen, mais lengst unna. Bilde tatt 14.juli 2017. 

Grønn dill, straks klar ;) 

Grønn dill, straks klar ;) 

NOEN TANKER FRA FJØSDØRA PÅ NASJONALDAGEN

Å være bonde kan innebære så mangt. Ingen dager er like, og vi blir aldri utlært.

IMG_20170517_092953.jpg

Det er et privilegium å få være med og produsere mat til Norges befolkning. Jeg funderer litt på om det er mange som tenker på hvor maten deres kommer fra på en dag som denne? I går var det et faktum at årets jordbruksforhandlinger ikke kom i mål. Vi må nå stole på at Stortinget tar ansvar og gir oss mulighet til å fortsette i vårt virke. I lengden er det ganske slitsomt å måtte kjempe for sin berettigelse i samfunnet. Min far sa til oss før vi overtok gården for over 30 år siden; "En dag vil folk oppdage at det er mat de lever av" Nærmer vi oss det nå, mon tro? 

Når vi driver i selvplukkbransjen opplever vi mange gode samtaler og oppmuntrende ord i møte med alle dere som besøker gården vår. Dere skal vite at det har enormt stor betydning å få det direkte servert at dere setter pris på å komme ut på jordet og plukke deres egne grønnsaker og drikke kaffe på trammen. 

Vi vil gjerne fortsette som bønder, og ønsker at alle som tar på seg et sånt forvalteransvar kan få forsette med det. Nå trenger vi befolkningens støtte. Sist vi aksjonerte i Oslo etter brudd i jordbruksforhandlingene, husker jeg best at en bussjåfør ga oss "tommel opp". Egentlig er det litt bakvendt at vi må gå til aksjoner for å få lov til å lage mat til folket. Så ha overbærenhet med oss de neste dagene. Takk til alle som støtter oss på forskjellig vis. 

Da er det på tide å ta på fjøsklea igjen for dagens siste økt, og så håper vi regnet gir seg snart så vi får sådd resten av kornet og grønnsakene. 

 

VINTERDVALE

Endelig ble det noen kuldegrader igjen. Jorda og plantene trenger det. Mye kulde uten snø er litt mindre bra, særlig for hageblåbæra. Vi får håper de fleste plantene overlever i vinter også, som de har gjort i over 20 vintre før. Husk å bruke blåbær i kostholdet nå, dere som enda har et lite lager i fryseren. Bare vel et halvt år til du kan få tak i ny forsyning. 

 

 

Nå begynner det å bli tid for å detaljplanlegge kommende sesong. Vi er åpene for innspill fra deg som kunde. Er det grønnsaker eller urter som du tror ville egne seg, så bare syng ut :) 

På tur i egen trollskog ;)

DET GÅR MOT SKIKKELIG HØST

Høsten er en spennende tid for oss som er bønder. Det er da alt arbeidet vi har lagt ned i vekstsesongen skal gi oss avling og inntekt. Nå er kornet vårt i hus, og det er full fart for å få sådd endel høsthvete. Her på selvplukkfeltet  kan man tydelig se at har vært godt besøkt, og det er bra at det har gått unna på mange grønnsaker, urter og hageblåbær. 

Mais har vi sådd i forskjellige etapper, og nå er vi kommet til høsting av siste etappe. Det er i skrivende stund mye søt og sprø mais igjen, og det er bare å hive seg på for å sikre seg godsakene.

I hageblåbærfeltet er det i år åpent for selvplukk. Nå på høsten er det en kamp mot svarttrosten, som også syns de er veldig gode. Da vi sjekka forholda i går kveld hadde de foreløpig holdt seg unna. Du får låne spann til å plukke i av oss, eller du kan ta med egen emballasje. 

Det fins gresskar inni alle bladene rett ved solsikkene. Dette er en grønnsak (botanisk sett en frukt) vi burde bruke mer av. Det er bare å google, så finner du masse oppskrifter, f.eks "Tilslørte gresskarer".

Den som er interessert i å plukke bønner, må beregne god tid nå. Asparges-, voks-, brekk-, snitte- og bondebønner står her en ukes tid til. 

Det er minisellerirot, hvite beter og noe rødløk igjen. Håper du finner noe du vil bruke i et variert kosthold. 

Vi holder åpent til og med lørdag 17. september, slik vi vurderer det idag.

SESONGSTART 11. AUGUST 2016

DSC_0977.JPG

DET ER HYGGELIG Å KUNNE ØNSKE VELKOMMEN TIL SELVPLUKK IGJEN. 

Mange har etterlyst datoen ved ulike henvendelser. Det er et litt vanskelig spørsmål å ta stilling til, ettersom grønnsakene modnes til ulike tidspunkt. Men nå henger det mange flotte bønner og venter på å bli plukket, og spenstige gule, hvite og polkabeter står i jorda gjør det samme. Likeså rødbeter, løk, duftende krydderurter som dill og rød og grønn basilikum, gul og grønn squash. Noen gresskar har også rukket å bli ferdig. 

Maisen må vi dessverre vente litt til på før den blir gul og sprø. Vi ønsker oss litt høyere temperatur!

Dette året har vi 25 års jubileum med selvplukk på Skauen gård i Onsøy. Utrolig hvor fort tida går i godt selskap :) Noen av kundene har fulgt oss i alle åra, og dere husker at i 1992 lå det en liten gutt som het Nils Amund i bagvogna. I sommer har han giftet seg med sin Elisabeth. Mange har kjøpt fine pyntegresskar av han for noen år siden, men nå har mor tatt over dette salget selv igjen (for noen år siden) I år håper jeg det blir nok både pyntegresskar og matgresskar til de som vil ha, det ser i alle fall bra ut nå. 

Portulakk som jeg skrev om i forrige blogg har fått seg en nedtur, antagelig pga hardt regn, men ser ut til å komme seg igjen litt om senn. 

PORTULAKK TIL FISKESUPPE, WOK, SALAT OG ANDRE RETTER

Portulakk

Portulakk blir betegnet både som grønnsak og urt, så vi kan vel heller si at den er noe for seg selv.  Den hører hjemme i Portulakkfamilien. 

Mange av våre kunder oppdaget til sin forskrekkelse at vi ikke dyrket den i fjor, men i år er den tilbake i fullt flor. 

Portulakk er en plante som kommer opp under "medisinske urter" hvis man googler den. Det er stort innhold av Omega 3 og antioksidanter som bidrar til å styrke immunforsvaret. Den inneholder også mye magnesium som kan hjelpe for høyt blodtrykk. 

Den er tradisjonelt brukt til fiskesuppe i syltet form her i Norge. Men det viser seg at den kan brukes på veldig mange forskjellige måter, som f.eks i wok, salat og andre retter med ris og tomat. Det er bare å prøve seg fram. Den har en karakteristisk smak, frisk og litt syrlig. Håper du fikk lyst til å dra på selvplukk her i Onsøy i Fredrikstad for å prøve bl. a denne i år. 

Portulakkstilk

FB VAR PÅ BESØK

I anledning av at dette er den 25. sesongen vi drar igang med selvplukk av grønnsaker, kom det en journalist fra Fredrikstad Blad på besøk. Da gjorde vi ting vi ikke pleier å gjøre, som f.eks å ligge på magen på jordet for at fotografen skulle få et morsomt bilde.

Med kjærlighet for mat og beina godt plantet på jorda, er ekteparet Asbjørn Ruud og Ellen Skauen Ruud snart klare for den 25. sesongen med selvplukk.
— Mads Duan, FB

Klikk her for å se artikkelen (FB+).

Det vokser bra på jordet hver dag nå. Det ser ut for at vi åpner i midten av august, som vanlig. Håper å se mange av dere her i løpet av selvplukkperioden. 

 

SKOKLEFALL

Det hender vi fortsatt omtaler 3.juni som «skoklefall». På denne dagen ble arbeidshestene spent fra sjekene etter våronna og sluppet på beite frem til høyonna startet. Jeg husker godt at min far og hans onkel Frank snakka om dette, at det var om å gjøre å bli ferdig med våronna til denne datoen. I våre dager har vi traktorer og større maskiner som gjør tungjobbene for oss, og hvis været står oss bi, så er vi ferdig lenge før.

 Men i grønnsaksfeltet et det mindre forhold, så vi bruker for det meste en liten håndsåmaskin, og noe blir til og med sådd for hånd. Vi starter når jordtemperaturen høy nok, som regel i midten av mai. I begynnelsen av juni er det tid for å så bønnene. I år ble jeg akkurat ferdig til skoklefall. Jeg ser at det spirer litt dårlig, og vi må nå kjøre på med vanning for å få bedre spiring.

Ugraset spirer bra, og de polske jentene er i full gang med luking allerede.  Det betyr at vi er i rute.

Vi satser på selvplukkoppstart i midten av august i år også. Håper å se mange her da i noen hektiske høstuker. 

 

Read More

SÅTID

Nå er det blitt lange, lyse dager. Våren er her i all sin prakt. Vi har kjent sola varme godt i kropp og sinn. Men så ble det vind og kaldere igjen. Vi har fått sådd korn og grass, det er vi takknemlige for. Jorda er såpass varm at vi tok sjansen på å så endel renner med mais fredag før pinse. Så da satser vi på selvplukk rundt skolestart, -igjen. 

Det ligger frøposer på rekke og rad og venter på å bli tømt. Ingen grunn til å ligge på latsida nå framover, nei :) 

Frøposer 

Frøposer 

Jeg kommer nærmere tilbake til hva som blir å finne på selvplukk når jeg ser hva som spirer og utvikler seg.  Det er like spennende nå som for 25 år siden å se hva som går bra og dyrke av grønnsaker og urter.  Heldigvis er det stadig noen som utfordrer oss til å prøve nye ting. Og i år er portulakk tilbake i frøsortimentet. 

Ønsker alle en riktig fin feiring av Nasjonaldagen vår :) 

EN BITTELITEN VÅRONNSTART

Dagenes lengde øker for hver dag, og det begynner å rykke i våronnfoten. Frøbestillingen er underveis, og i mens sådde jeg noen urter jeg hadde frø til fra i fjor. Resten av frøa må jeg vente med til jorda er varm og bearbeidet ute på jordet. 

Dette er den 25. våren vi bestiller frø til selvplukk av grønnsaker, så dermed er det jo et jubileumsår. Det ser ut til at vi kommer til å feire det med et større grønnsaksfelt og enda flere sorter, minst 25 x2. Vi satser ikke på andelslandbruk, men alle som ønsker kan komme og plukke grønnsaker som bønner, beter, mais, gresskar, løk, gulrøtter og mye mer. Om du skulle ha lyst til å jobbe dugnad underveis i vekstsesongen så kan vi ordne det :) 

Det blir noen blogginnlegg utover våren og sommeren også, så følg med her og lik gjerne facebooksiden vår "Skauen gård" 

Read More

MAISKORN

Mais kan brukes på mange forskjellige måter. Det mest vanlige er å koke kolbene i ca 5 minutter. De kan også stekes eller grilles. En god måte å bruke mais på, særlig nå på slutten av sesongen, er å skjære løs maiskorna fra margen, og steke dem i godt smør. Smaker fortreffelig! Kan gjerne blandes med kjøttdeig, løk og andre passende grønnsaker som f.eks rotgrønnsaker.

For å skjære løs maiskorn er det fint å bruke en ganske skarp, rifla kniv. Maiskorn kan med fordel også fryses i passende porsjoner. De smaker garantert bedre enn maiskorn på boks.  

Mais kan brukes på mange forskjellige måter. Det mest vanlige er å koke kolbene i ca 5 minutter. De kan også stekes eller grilles. En god måte å bruke mais på, særlig nå på slutten av sesongen, er å skjære løs maiskorna fra margen, og steke dem i godt smør. Smaker fortreffelig! Kan gjerne blandes med kjøttdeig, løk og andre passende grønnsaker som f.eks rotgrønnsaker.

For å skjære løs maiskorn er det fint å bruke en ganske skarp, rifla kniv. Maiskorn kan med fordel også fryses i passende porsjoner. De smaker garantert bedre enn maiskorn på boks.  

Mais kan brukes på mange forskjellige måter. Det mest vanlige er å koke kolbene i ca 5 minutter. De kan også stekes eller grilles. En god måte å bruke mais på, særlig nå på slutten av sesongen, er å skjære løs maiskorna fra margen, og steke dem i godt smør. Smaker fortreffelig! Kan gjerne blandes med kjøttdeig, løk og andre passende grønnsaker som f.eks rotgrønnsaker.

For å skjære løs maiskorn er det fint å bruke en ganske skarp, rifla kniv. Maiskorn kan med fordel også fryses i passende porsjoner. De smaker garantert bedre enn maiskorn på boks.  

Read More

MAIS

Hva tenker du på når du hører ordet mais? Jeg håper det første du tenker på er en fersk og delikat maiskolbe som nettopp har blitt tatt ut av hamsen. Så får den selskap av flere i kurven din, og snart ligger den i kjelen hjemme på kjøkkenet. Om ikke lenge er den klar for å sette tenna i. For å få best mulig smak på maisen så er det viktig at den spises eller fryses samme dag den er plukket. Den trenger ikke forvelling før innfrysing.

Maisen kan kokes, stekes eller grilles. En annen variant er å skjære løs maiskorna fra margen, og steke de i panna. Serveres med grovt brød med godt smør på.

 Mange liker godt den typen mais vi dyrker nå, en supersøt gourmetmais som er knasende sprø.

 

 

Da håper vi å se mange glade selvplukkere her på Skauen gård i Onsøy de nærmeste dagene. Det er ca ei mil fra Fredrikstad sentrum. Det er bare å møte opp, vi holder åpent selv om det regner. Jordarten vi har her gjør at det stort sett er framkommelig selv om det er vått, men kanskje lurt å ta på støvler.

Om vi har bankterminal? Ja, det er på plass ved kassa.