Gresskarpai i november!
Gresskarpai-oppskrift
Paibunn kan man enten kjøpe på butikken, eller lage selv (oppskrift under)
4,5 dl eller 425 g gresskarpuré
3 dl kremfløte
1,5 dl sukker
0,5 dl brunt sukker (komprimert)
2 ts gresskarkrydder (pumpkin pie spice)
1 ts vaniljeekstrakt
½ ts salt
2 store egg
1 stor eggeplomme
Pisket krem til servering
Sett stekeovnen på 200 grader C. Paibunn forstekes, husk å prikke deigen før den skal i ovnen. Deigen stekes i ca 13-15 minutter, til den er tørr og har fått litt farge.
Lag fyllet ved å vispe gresskarpuré, fløte og begge typer sukker. Visp deretter inn krydder, vaniljeekstrakt, salt, egg og eggeplommen til alt er godt blandet.
Reduser temperaturen i ovnen til 175 grader C.
Hell fyllet i den forstekte paibunnen og plassér den tilbake i ovnen. Stek til det er fast langs kantene og midten har en konsistens ca som gelé.
Stekes ca 55-60 minutter
Ta ut og avkjøl helt før servering.
Serveres med pisket krem.
(Restene kan settes i kjøleskap og smaker nydelig også dagen etter!)
Hentet fra: https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/recipes/a37159259/pumpkin-pie-recipe/
Paideig-oppskrift
1 ts salt
7,5 dl hvetemel (pluss litt ekstra til arbeidsflaten)
2,5 dl + 2 ss kaldt smør, delt i terninger
7 ss isvann, mer om nødvendig
1 ss eddik (5-8 % konsentrasjon)
Bland sammen salt og 2/3 av melet. Tilsett kaldt smør og bruk fingrene til å blande melblandingen med smøret, til det er samlet til en slags deig. Det tar ca 5 minuttter. Tilsett resterende mel og bland til det er godt blandet.
I en liten bolle, pisk sammen isvann og eddik, deretter hell det sakte fordiktig over deigen. Bruk hendene til å blande inn væsekn og kna deigen forsiktig. Hvis blandingen blir for tørr, tilsett mer vann, en ts av gangen, til deigen samler seg.
Del deigen i to og form dem til paller. Plasseres i poser (ca 3L) og kjelves lett, til bollen er flatet ut til ca 1,5 cm tykkelse. Dette gjør det enklere å kjevle ut paideigen senere. Legg deigen i kjøleskapet minst 2 timer, eller over natten.
Når du skal bruke deigen, ta den ut fra kjøleskapet. På en melet overflate, kjevle ut deigen. Start i sentrer av deigen og kjevle deg utover. Vær firsiktig og tolbodig, det kan ta tid å få deigen helt kjevlet ut. Hvis deigen fester seg til benkeplaten, bruk mer mel, både på benkeplaten og på kjevlen. Kjevle til deigen er ca 5 cm større enn paiformen din.
Ha paideigen over i en smurt pai-form. La den falle naturlig på plass og tykk den lett på plass. Før steking stikkes paibunne med en gaffel og forstekes før fyllet has i. (Kan også gjerne avkjøles før fyllet tas i).
Pumpkin pie spice
3 ss malt kanel
2 ts malt ingefær
2 ts muskatt
1 ½ ts malt allehånde
1 ½ ts malt nellik
Blandes sammen og kan brukes i mange forskjellige bakverk, drikk og kaker.