INNHØSTINGSTID FOR LITEN OG STOR

Nå er vi ca midt i sesongen for innhøsting, og maisfeltet vårt er på en måte hovedattraksjonen på gården om dagen. Ikke så rart det, for vår supersøte gourmetmais vil de fleste av de som har smakt den ha en eller flere kolber av år etter år. Vi prøver også ut mais på det økologiske feltet, og årets avling er moden der nå. Den er søt og god, og er tofarget, hvit og gul.

Ellers på det økologisk dyrka feltet kan du finne grønnkål, svartkål (med noen hull), rødløk, gul løk (de er små, men smaker fantastisk godt) grønn squash og orange og grønne hokkaido gresskar. Snart er det litt moden Butternut der også.

I hageblåbærfeltet er det fortsatt fullt opp av bær, til tross for vind og regn. Siden vi har forskjellige sorter med ulik modningstid, så er det gode bær igjen enda. Håper vi unngår angrep av fugler, det er den verste trusselen for dem akkurat nå.

Grønnsaksfeltet utenfor butikken begynner å tømmes, men det meste er det igjen noe av der: gulrøtter, rødløk, løk, rødbeter, hvitbeter, gulbeter, polkabeter, aspargesbønner, voksbønner, brekkbønner og snittebønner. Det er spagettisquash og gul squash inni gresskarområdet nederst. Det begynner å bli modne gresskar, men vi anbefaler å vente litt. De populære grey-gresskara er i farta nå, og likeså årets nykommer som er en såkalt Halloween-type av gresskar. De kan også spises sies det.

Det er urter på både økofelt og det vanlige grønnsaksfeltet.

Åpningstid er tirsdag til fredag 15 – 19, og lørdag 11 – 16. Søndag og mandag stengt.

BARNEHAGE- OG SKOLEBESØK

I år setter vi av 6 datoer for gruppebesøk av skoler og barnehager. Vi håper dere finner en som passer, og at vi har ok utvalg på denne tiden. Vi ønsker forespørsel via mail til ellen.skauen.ruud@outlook.com . Førstemann til mølla!

Det er tenkt at de er her ca 2 timer mellom 10 og 14. Minstekjøp pr gruppe er kr 600. Datoene som er satt av er 2.,3.,4.,10. 11. og 12.sept. Det blir selvplukk, maling av korn og hilse på kalvene på jordet 😊

Dere får forklaring og veiledning av oss, men personalet er selv ansvarlig for barna.

68359321_2252575074839834_6827552087014899712_o.jpg

Selvplukksesongen 2019 er i gang

Selvplukksesongen 2019 er i gang her på Skauen gård i Onsøy .

I år har vi omplassert grønnsakene noe, det er nødvendig å bytte på hvor de dyrkes. Siden vi stadig utvider arealet litt år for år, så prøver vi i år et nytt jorde for maisdyrking. Så ikke fortvil om du bare ser to korte rader når du ser der vi pleier å dyrke den.  Det er der en liten gul ring er på bildet. Den store gule innramminga er hovedfeltet for mais, i tillegg til at vi har litt på det økologisk dyrka jordet, som har en grønn ramme.

Jordet med de andre grønnsakene er rett utenfor det lille røde huset hvor kasse og vekt befinner seg. Det har en rød ramme rundt seg.

Den lille hvite ramma inneholder et økologisk urtefelt.

Feltet med blå ramme rundt er hageblåbærfeltet.

Det står skilt med priser på hvert produkt på jordet. Det med rød tape over betyr at de ikke er klare til plukking enda.

oversiktsbilde med merking.jpg

Vi har facebookside og instagramkonto. Vi setter veldig pris på om kundene legger ut bilder fra besøket hos oss med #skauengård. Tusen takk!

Velkommen til oss i åpningstiden, som er tirsdag til fredag 15 – 19. og lørdag 11 – 16.

SESONGSTART 2019

Velkommen på selvplukk igjen. Vi starter opp med det som er klart fredag 9.8. kl 15.

Det er litt mer oppdeling av grønnsaksfeltene i år, bl.a har vi flyttet hovedfeltet med mais på andre siden av veien (bak låven). De andre grønnsakene er rett utenfor butikkdøra igjen, og det økologiske feltet har vi flyttet litt lenger nord og øket litt i størrelse. Hageblåbærfeltet ligger fast hvert år. Det er masse deilige blåbær der nå, som bare venter på å bli plukka.

Ta gjerne med egen emballasje til både blåbær og grønnsaker, men vi har alt på stedet om du kommer tomhendt.

Hos oss kan du betale med kort, kontant eller Vipps.

Vi har med oss mange flinke, unge medarbeidere i år som tidligere. Det er stadig litt fornyelse av staben, det er bra.

Åpningstidene vil bli tirsdag til fredag 15 – 19, lørdag 11 – 16.

Vi setter pris på at dere respekterer de oppsatte tidene, vi ser oss nødt til å være ganske restriktive på de nå utover. Men selvbetjeningsutsalget med ferdigplukkede produkter vil inneholde noen varer som kan kjøpes med Vipps både i og utenom åpningstiden. Dette finner du i garasjen.

INGEN SESONGER ER LIKE

Det er sikkert og visst. I fjor var det vanning natt og dag i nesten 3 måneder for å få til en skikkelig avling. I år har vi nesten ikke vanna annet enn hageblåbæra, enn så lenge. Vi venter stadig på mer sol og varme for å få litt fart i veksten. Heldigvis vokser det på jordene, sakte men sikkert går det mot modning.

Bildene i dette blogginnlegget er tatt i begynnelsen av juli, så det har kommet litt lenger enn det ser ut til her.

Vi håper gjeninnføring av sukkererter vil slå godt an, denne gang i en vanlig, tynn utgave på det økologiske jordet. Vi prøver ut litt flere gresskarsorter, men jeg venter til jeg ser om det blir avling før jeg offentliggjør sortene. Noen økologiske og noen konvensjonelle.

Juli er en særdeles spennende måned i denne bransjen, det er da veldig mye av den synlige veksten foregår. Nå begynner den først sådde maisen å utvikle seg veldig fint, men kolbene er ennå ikke synlige, så det er bare å smøre seg med tålmodighet.

Bondebønnen ser i alle fall fine ut i år, og de vanlige bønnene kommer seg de også. I dag spiste jeg min første fingertykke gulrot for sesongen. Løk og gulrøtter er godt i gang med utviklingen.

Vi fikk tak i setteløk av økologisk sjalottløk i år, og venter i spenning på om den kommer i mål etter en litt kald vår og sommer.

Blåbæra vil bli modne i tilnærmet normal tid, dvs i begynnelsen av august. Sesongstart vil bli offentliggjort på Skauen gård sin Facebookside.

VÅR PÅ SKAUEN GÅRD

Vi er i oppkjøringa til å få frø i jorda, men vi ser an jordtemperatur og været generelt. Et gammelt ordtak sier «Mai kulde, gjør bondens lader fulle», og det får vi håper slår til i år, etter den lange tørkesommeren vi hadde i fjor. Vi går på med friskt mot. Vi planlegger et lite økourtefelt i år, det blir spennende å se om det slår til som planlagt. Det økologiske feltet blir utvidet, og et større maisfelt blir plassert ved veien opp til blåbærfeltet. De andre grønnsakene blir plassert rett ut for butikkdøra. Vi lager et oversiktskart før sesongstart.

Er det noen som ønsker å være med på prosessen fram mot de ferdige produktene på jordet her? Ta med barna på en liten jobbeøkt på jordet for eksempel? Vi tenkte å arrangere 3-4 dager med mulighet for å delta på såing, luking og tynning med jevne mellomrom utover.

Send meg en mail om du er interessert i det ellen.skauen.ruud@outlook.com. Vi kan av ulike hensyn ikke ha mer enn 2 barn pr voksen, og barna bør være i skolealder da det er mange hensyn å ta. Vi serverer dugnadsmat og drikke. Det må være et begrenset antall deltagere, så jeg må ha påmelding på forhånd. Dato vil bli kunngjort på Skauen gårds facebookside om ikke så lenge.

Vi ønsker dere en god mai!

GØY PÅ LANDET 2018

Det er klart for årets "Gøy på Landet" som er et enkelt familiearrangement som Fredrikstads to 4H-gårder samarbeider om i år. Storemyr stiller med ponnier og info om Saltnes 4H. Det blir mulighet for å lære mer om bruk av gresskar i mat; Fredrikstads ukronede gresskardronning Inger Johanne Ulfeng kommer og gir smaksprøve av sin egen gresskarsuppe og gemalen blir også tilstedeede for å gi råd og veiledning om gresskar. Du vil også kunne få smake sylta gresskar og gresskarmarmelade lagd av en trofast kunde her ved navn Liv. 

Ungdommer fra Kolberg 4H vil vise utskjæring av gresskar for bruk ved Halloween. 

Det blir mulighet for å delta i en natursti, med 10 spørsmål om litt av hvert, og grupper som deltar får "Premie". Du kan få mulighet til å høre mer om hva 4H står for. Kanskje har barna lyst til å bli med på moroa? 

Det blir "hopping i halmen" og litt andre aktivieter

Ragnhild steker sveler, og vi griller pølser og karbonader. som vil bli til salgs. I tillegg til vafler (også glutenfrie), saft og kaffe. 

Mange gode matgresskar her i år

Mange gode matgresskar her i år

Hjertelig velkommen til små og store denne søndagen. Det koster 100 kr pr bil, syklister kommer gratis inn. Vi starter kl 12, og går inn for landing kl 16. 

Bilde fra Gøy på landet 2017. 

Bilde fra Gøy på landet 2017. 

Sauer er ålreite dyr 

Sauer er ålreite dyr 

TURBOSESONGEN

Hva slår ferske gulrøtter? Alle foto: Martin Fjeldly Lande 

Hva slår ferske gulrøtter? Alle foto: Martin Fjeldly Lande 

Hvit bete, mild og god 

Hvit bete, mild og god 

Det gjelder å "smi mens jernet er varmt" i denne sesongen som ikke er lik noen annen jeg har opplevd. Vi har 9 rader med en litt tidligere supersweet maissort i år. Denne er det straks tomt for, og vi kan begynne på den som heter Midnight Sun neste uke. De er begge sprø og søte. Litt av en kombinasjon, ikke sant? 

 Det store jordet med grønnsaker er konvensjonelt dyrket, men det er ikke brukt sprøytemidler på grønnsakene. Gjødslingen består av husdyrgjødsel fra storfe, og fullgjødsel (også kalt kunstgjødsel) Vi har også et lite felt på ca 2 dekar som er økologisk dyrket, på et Debiogodkjent jorde. Dette er på andre siden av veien, langs "Blåbærstien" som går til Hageblåbærfeltet. Her har vi noen rader med økologisk mais. Den er ikke helt moden enda (11.8.18) men er like rundt hjørnet den også. Dette jordet er gjødslet kun med husdyrgjødsel fra storfe, og det har vært drevet som økologisk i mange år. Nå tester vi ut hva vi får til der. Du finner etterhvert endel gresskar og litt annet der, det kommer vi tilbake til senere. 

Beter i flere farger og fasonger 

Beter i flere farger og fasonger 

På "storjordet" finner du mais, løk, rødløk, gulrøtter, hageblåbær, persillerot, sellerirot (liten, men god), aspargesbønner, voksbønner, brekkbønner, snittebønner, enkelte dager kan du finne store bondebønner, gul squash, spaghettisquash, ovale, stripete gresskar (snart er det masse runde gresskar ferdig også), solsikker, portulakk, polkabeter, hvite beter, rødbeter, (dessverre tomt for  gule beter) bladpersille, bladselleri, bladbete. litt urter; rød og grønn basilikum, krondill,kruspersille. Alt modnes i full turbofart, siden det har blitt vannet mye hele denne tørre våren og sommeren. 

Velegnet rødbete for sylting og middagsmat

Velegnet rødbete for sylting og middagsmat

Velkommen til Skauen gård i Onsøy, Fredrikstad. Litt utvidede åpningstider i uke 32 og 33. Tirsdag til fredag 13 - 19, lørdag 10 - 16. Etter det er vi tilbake på vanlig åpningstid. 

Spaghettisquash. Kokes hel eller bakes delt i ovnen. Ta ut frøhuset og dra forsiktig ut fruktkjøttet, som da blir som spaghettistrimler. Må krydres godt, så maker det nydelig. 

Spaghettisquash. Kokes hel eller bakes delt i ovnen. Ta ut frøhuset og dra forsiktig ut fruktkjøttet, som da blir som spaghettistrimler. Må krydres godt, så maker det nydelig. 

2.september bli det arrangert "Gøy på Landet" her fra kl 12 -16. Sett av dagen :) 

FRODIG TØRKESOMMER

Portulakk og dill skyter fart

Portulakk og dill skyter fart

Bønnene blomstrer i midten av juli. 

Bønnene blomstrer i midten av juli. 

Frodige grønnsaker, men eng og kornåkrer ser sørgelige ut i år. 

Frodige grønnsaker, men eng og kornåkrer ser sørgelige ut i år. 

Selvplukk og salg av hageblåbær er allerede i gang. 

Selvplukk og salg av hageblåbær er allerede i gang. 

Du har ikke unngått å høre om det på TV og andre media; det er ekstremtørke over store deler av Norge, og også hos oss i Onsøy. Det er svært lite vann vi har blitt tildelt ovenfra de siste månedene. Heldigvis har vi egen vanningsdam her på Skauen gård i Onsøy, Fredrikstad. Det har vært iherdig jobbing tidlig og sent for å holde vanningsanlegget i nærmest kontinuerlig drift. 

Du kan nesten lukte deg fram til en hjemmelagd pesto

Du kan nesten lukte deg fram til en hjemmelagd pesto

Varmt vær og tilføring av vann gir eksplosjonsartet vekst for enkelte grønnsaksslag. Det har vært jobbet iherdig med luking, siden ugrasvekstene kjemper ekstra hardt for sin eksistens i år. Vi vant til slutt, nå er det allerede mye som er klart til høsting på selvplukk. 

Dermed måtte vi finne en løsning på dette med å improvisere med "Før-sesong-åpent" på tirsdager og torsdager fra 15 -19, og lørdager 12-15. 

Det som foreløpig kan plukkes er: 

Hageblåbær, portulakk. dill, rød og grønn basilikum. rød og gul løk, gul og grønn squash. Solsikker er også i full blomst.

 

 

Velkommen til oss på selvplukk, og til å oppleve de deilige duftene som urter, grønnsaker og jord bidrar med :)

Dessuten står kaffemaskinen klar inne i hjørnet ;) 

BØNNETID MED HAGEBLÅBÆR TIL

Bønnefeltet åpnes for sesongen. Please, handle with care! 

Bønnefeltet åpnes for sesongen. Please, handle with care! 

Nå er det tid for å fjerne sperringa foran bønnefeltet og slippe glade bønne-selvplukkere til i radene. Vi dyrker 5 forskjellige sorter, se oversikt nederst i bloggen. Nyplukkede bønner smaker fantastisk. Skal du fryse de eller bruke i salat, skal de forvelles først.

Voksbønner

Voksbønner

Aspargesbønner

Aspargesbønner

Her på gården både er vi bønder, vi dyrker bønner og vi ber noen bønner om godt og tjenlig vær. Vi trenger sol og varme for å få maiskolbene skikkelig modne i år og at vi bønder får treska kornet sånn at forbrukerne får godt, norsk matkorn, og dyra får norsk fòrkorn. 

Hageblåbærfeltet er også i år åpent for selvplukking og rekreasjon. Det nærmer seg høysesong for hageblåbær nå. De har fått godt stell og mye vann gjennom våren og sommeren, så det er nok å ta av. Hvis du ennå ikke har smakt nyplukkede, NORSKE hageblåbær, så vil jeg anbefale deg det. Vi har smaksprøver (nesten) til enhver tid. 

Hageblåbær i hopetall venter på å få nye eiere. Selvplukk: 80kr pr kg. Smaker nydelig!

Hageblåbær i hopetall venter på å få nye eiere. Selvplukk: 80kr pr kg. Smaker nydelig!

Vi som jobber her i selvplukkperioden står klar til å veilede og ekspedere dere i åpningstidene som er tirsdag til fredag 15 til 19, og lørdag 11 til 16. Det er bare å kontakte oss via nettsiden her eller på andre måter om det er spørsmål. Skauen gård ligger i Onsøy i Fredrikstad. Adresse: Ekveien 12, 1621 Gressvik. 

Det er mange grønnsaker på selvplukk (bønner og hageblåbær kan også bestilles ferdigplukket.

Bønner, 5 sorter: Asparges-, voks(gule)-, brekk-, snitte- og bondebønner

Beter: Gule, hvite og polkabeter. Nyhet hos oss i år er bladbete. Nydelige farger og god smak.

Rødbeter, runde og sylindriske

Grønnkål, skikkelig fin i år!

Gresskar, mange sorter, også pyntegresskar

Noen urter: Dill, rød og grønn basilikum, kruspersille, fennikel og spiselige blomster (øko) 

Squash: Grønn, gul og spaghetti (ny hos oss i år) 

Løk: Rød og gul kepaløk. Sjalottløk 

Sellerirot og selleripersille (bladselleri) 

Persillerot og bladselleri

Gulrøtter, vanlige og flerfargede

Solsikker, forskjellige varianter

Portulakk 

Og om en ukes tid håper vi at maisen melder sin "ankomst" som gule og søte. 

Vi kaster ikke gulrøtter fordi om der ser litt rare ut, sier Aurora 

Vi kaster ikke gulrøtter fordi om der ser litt rare ut, sier Aurora 

Et lite knippe av grønnsakene våre

Et lite knippe av grønnsakene våre

TID FOR SELVPLUKK

Grønnsaksfeltet 14.08.17

Grønnsaksfeltet 14.08.17

Nå er vi klare for innrykk av ivrige selvplukkere. Det er like spennende hvert år å se hvor mange som vil ta turen hit, og hva dere ønsker å plukke med dere i bøtter og spann. 

I Hageblåbærfeltet henger mange blå delikatessebær klare

I Hageblåbærfeltet henger mange blå delikatessebær klare

I fjor åpnet vi hageblåbærfeltet for selvplukk, og det vil vi fortsette med i år. Det er et hyggelig sted å oppholde seg oppe ved skaukanten der. Mange blå delikatesser henger og venter. Det er en ganske lang plukkesesong på vårt hageblåbærfelt, siden vi har forskjellige sorter som modner til ulik tid. Det er fint om du har med egen emballasje til å ta de med hjem i. Hageblåbær holder seg minst i 2 uker i kjøleskap. De er fin å fryse ned også, fryser ikke sammen. Noen bruker de som godteri til barna og seg selv gjennom hele vinteren. Sunt og godt :) 

Gulrøtter og løk i skjønn forening

Gulrøtter og løk i skjønn forening

Grønnsaksfeltet står her i all sin grønne prakt, egentlig litt for grønt enkelte steder. Det er bare å beklage at det tar enda noen dager før bønnene er klare, og minst et par uker før maiskolbene er gule ;) Noen av gresskarene kan høstes, men på langt nær alle. Enda. Men alt vokser og ser ut til å trives på jordet. 

Men vi kan fokusere mer på det som KAN plukkes: Gulrøtter, løk, rødbeter, gulbete, hvitbete, choggiabete, grønnkål, squash, portulakk, dill, kruspersille, persillerot, bladpersille, selleriperille (sellerirot kommer senere) fennikkel, basilikum, solsikker m.m. 

Mangold, bladbete, nytt hos oss i år. Finnes også i økologisk variant på eget lite felt.  

Mangold, bladbete, nytt hos oss i år. Finnes også i økologisk variant på eget lite felt.  

Løkblader er godt krydder i maten. Hvis du skal lage løkfletter ( se bloggpost lenger ned) trenger du også at bladene sitter på. 

I år har vi 6 unge medarbeidere som skal jobbe her mens vi holder åpent i høst. Det er: Aurora, Helene, Inger Johanne, Lea, Selma og Vebjørn. 

Om du har med egen emballasje er det flott, men om du kommer med godt humør, godt skotøy og enten kontanter, kort eller Vipps på telefonen, så går det helt fint også ;) 

Åpningstid er: Tirsdag til fredag 15 - 19, lørdag 11 - 16. Velkommen! 

Masse squash ligger og venter 

Masse squash ligger og venter 

Hageblåbær, sunt og godt 

Hageblåbær, sunt og godt 

HERLIGE JULI

Neida, vi er ikke ute på en lang ferietur og sitter og dypper tærne i saltvann. Det er i grunnen nok spenning i hverdagen med bare å følge med på hva som skjer rett utafor døra vår. På grønnsaksjordet vokser det fra dag til dag så man nesten kan se det med det blotte øye. 

Det lukes -igjen. 11.juli 2017. 

Det lukes -igjen. 11.juli 2017. 

Legger ut et bilde fra nesten samme sted som på forrige bloggpost for ca to uker siden, så kan du se hva jeg mener. 

Det er ekstra morsomt å følge veksten på de nye sortene vi har i år. 

Maisplantene strekker seg masse i juli

Maisplantene strekker seg masse i juli

Maisplantene vokser noen cm hver dag, og snart på vi pakke vekk all agrylduken som har hjulpet oss med å holde temperaturen litt høyere. Feltet har fått vann noen ganger, så det vokser bra. 

Snart er det noe klart av grønn dill og portulakk, så ta kontakt dere som ønsker det litt tidligere enn oppstart av selvplukk her på jordet på Skauen gård her i Onsøy i Fredrikstad kommune. 

Hageblåbæra ser ut til å la vente på seg i år, men vær sikker, det vil bli oppdateringer om det. 

Veldig fint om du vil følge Skauen gård på Facebook og @skauengard på Instagram 

Gresskarplanter i forgrunnen, mais lengst unna. Bilde tatt 14.juli 2017. 

Gresskarplanter i forgrunnen, mais lengst unna. Bilde tatt 14.juli 2017. 

Grønn dill, straks klar ;) 

Grønn dill, straks klar ;) 

NOEN TANKER FRA FJØSDØRA PÅ NASJONALDAGEN

Å være bonde kan innebære så mangt. Ingen dager er like, og vi blir aldri utlært.

IMG_20170517_092953.jpg

Det er et privilegium å få være med og produsere mat til Norges befolkning. Jeg funderer litt på om det er mange som tenker på hvor maten deres kommer fra på en dag som denne? I går var det et faktum at årets jordbruksforhandlinger ikke kom i mål. Vi må nå stole på at Stortinget tar ansvar og gir oss mulighet til å fortsette i vårt virke. I lengden er det ganske slitsomt å måtte kjempe for sin berettigelse i samfunnet. Min far sa til oss før vi overtok gården for over 30 år siden; "En dag vil folk oppdage at det er mat de lever av" Nærmer vi oss det nå, mon tro? 

Når vi driver i selvplukkbransjen opplever vi mange gode samtaler og oppmuntrende ord i møte med alle dere som besøker gården vår. Dere skal vite at det har enormt stor betydning å få det direkte servert at dere setter pris på å komme ut på jordet og plukke deres egne grønnsaker og drikke kaffe på trammen. 

Vi vil gjerne fortsette som bønder, og ønsker at alle som tar på seg et sånt forvalteransvar kan få forsette med det. Nå trenger vi befolkningens støtte. Sist vi aksjonerte i Oslo etter brudd i jordbruksforhandlingene, husker jeg best at en bussjåfør ga oss "tommel opp". Egentlig er det litt bakvendt at vi må gå til aksjoner for å få lov til å lage mat til folket. Så ha overbærenhet med oss de neste dagene. Takk til alle som støtter oss på forskjellig vis. 

Da er det på tide å ta på fjøsklea igjen for dagens siste økt, og så håper vi regnet gir seg snart så vi får sådd resten av kornet og grønnsakene. 

 

VINTERDVALE

Endelig ble det noen kuldegrader igjen. Jorda og plantene trenger det. Mye kulde uten snø er litt mindre bra, særlig for hageblåbæra. Vi får håper de fleste plantene overlever i vinter også, som de har gjort i over 20 vintre før. Husk å bruke blåbær i kostholdet nå, dere som enda har et lite lager i fryseren. Bare vel et halvt år til du kan få tak i ny forsyning. 

 

 

Nå begynner det å bli tid for å detaljplanlegge kommende sesong. Vi er åpene for innspill fra deg som kunde. Er det grønnsaker eller urter som du tror ville egne seg, så bare syng ut :) 

På tur i egen trollskog ;)

DET GÅR MOT SKIKKELIG HØST

Høsten er en spennende tid for oss som er bønder. Det er da alt arbeidet vi har lagt ned i vekstsesongen skal gi oss avling og inntekt. Nå er kornet vårt i hus, og det er full fart for å få sådd endel høsthvete. Her på selvplukkfeltet  kan man tydelig se at har vært godt besøkt, og det er bra at det har gått unna på mange grønnsaker, urter og hageblåbær. 

Mais har vi sådd i forskjellige etapper, og nå er vi kommet til høsting av siste etappe. Det er i skrivende stund mye søt og sprø mais igjen, og det er bare å hive seg på for å sikre seg godsakene.

I hageblåbærfeltet er det i år åpent for selvplukk. Nå på høsten er det en kamp mot svarttrosten, som også syns de er veldig gode. Da vi sjekka forholda i går kveld hadde de foreløpig holdt seg unna. Du får låne spann til å plukke i av oss, eller du kan ta med egen emballasje. 

Det fins gresskar inni alle bladene rett ved solsikkene. Dette er en grønnsak (botanisk sett en frukt) vi burde bruke mer av. Det er bare å google, så finner du masse oppskrifter, f.eks "Tilslørte gresskarer".

Den som er interessert i å plukke bønner, må beregne god tid nå. Asparges-, voks-, brekk-, snitte- og bondebønner står her en ukes tid til. 

Det er minisellerirot, hvite beter og noe rødløk igjen. Håper du finner noe du vil bruke i et variert kosthold. 

Vi holder åpent til og med lørdag 17. september, slik vi vurderer det idag.