Kamuflasje og Tryllekunst! - Gjesteblogg fra Frøken Holm

Jeg har blogget siden 2014, men jeg har aldri blogget for noen andre før. Så da Skauen Gård lurte på om jeg hadde lyst til å være gjesteblogger en dag, var selvfølgelig svaret mitt et uforbeholdent JA! Så koselig å bli spurt.

Så hvem er nå jeg, da? Elisabeth er navnet, men hvis du vet hvem jeg er og hva jeg driver med, så er jeg nok mer kjent som Frøken Holm. Jeg startet opp en kafé i Sarpsborg i 2012. Derfra drev vi også med både catering og designkaker. Etter hvert som tiden gikk ble jeg mer og mer oppmerksom på hvor mange kunder som spurte etter glutenfritt, melkefritt og ikke minst sukkerfritt. Sistnevnte var etterspørsel fra både diabetikere og andre som av ulike grunner ikke kunne eller ikke ønsket å spise sukker.  

Dette var interessant og jeg begynte min vei mot å bli kostholdsveileder, for å kunne tilby mennesker med ulike allergier og inntoleranser like god mat og ikke minst like mange valg som alle andre. I løpet av denne tiden våknet en del av meg opp. Den delen av meg som aldri hadde tenkt noe særlig over hva maten vi spiser gjør med oss. Frem til nå hadde jeg kun vært opptatt av at mat skulle smake godt. Selvfølgelig visste jeg alt det grunnleggende, at grønnsaker er sunt og at man burde drikke mye vann, og at lørdagsgodt hører til på lørdag. Men noe særlig mer kunnskap enn dette, hadde jeg ikke vært så interessert i å tilegne meg. Før nå.

Jeg har jobbet med mat siden jeg utdannet meg som kokk i 1999. I år er det hele 20 år siden! 20 år som har flydd forbi i rekordfart. Jeg har rukket å få fire barn på denne tiden, og når jeg ikke er Frøken Holm, så er jeg ”bare” mamma. 

Og som mamma kom også etter hvert bekymringene. Er barna mine friske? Har de det bra? Får de i seg den næringen de trenger? Hva gjør alt det de spiser med dem? Gir jeg barna mine mat som er direkte skadelig? Jeg satt meg inn i dette temaet og fant raskt ut at det var mye lettere enn jeg trodde, å sørge for at barna får i seg det de trenger. Det var også mye lettere enn jeg trodde å få barna til å spise nesten hva som helst! Man må bare være litt tryllekunstner og litt kamuflasjeekspert! Sjekk bare hva Berit Nordstrand har klart å få sine barn til å spise, helt uten at de er klar over det! https://beritnordstrand.no/lapper/ Vi har prøvd det selv, og det er helt sant som hun sier; Det smaker helt vanlige lapper! Æresord!

Det siste året har mannen min og jeg drevet selskapet Tastry AS, som igjen drifter mitt tidligere selskap Frøken Holm. Vi holder til i nydelige lokaler i 2.etg på Kjøkkengaarden i Fredrikstad. Her holder vi på med bryllupskaker, konfekt og  andre godsaker, både med og uten gluten, melk og sukker. I tillegg til dette driver vi med kursvirksomhet, og ett av kursene vi holder, handler om nettopp det jeg skrev tidligere; Barn og mat. Vi har ett kurs som heter ”Familiemat-kurs” og som er for alle, og ett som heter ”Kurs for små kokker” og som er for barn. På disse kursene lærer man å lage mat uten gluten og hvitt sukker. Vi bruker f.eks banan for å få søtsmak på is og pannekaker og vi bruker kikertmel, mandelmel og sesammel for å lage pizza, rundstykker og vafler. Vi går gjennom alt fra frokost og matpakke til middag og dessert på disse kursene. Men det viktigste er at vi lærer hvordan man kan putte grønnsaker inn i nesten ALT!  Vi har spinat i pannekakene, de er knallgrønne og ser kanskje litt for skumle ut til å tørre å spise, men så lenge vi kaller dem ”Superheltpannekaker” så er det jo så klart kjempegodt! Fiskepinner laget fra bunnen av, servert med potetstappe liker vel de fleste barn. Men man kan gjøre mye med potetstappa for å superoptimalisere næringsinnholdet, og få i ungene noe de vanligvis ikke ville spist. Vi tilsetter masse persillerot og hvitløk i stappa, og ungene elsker det! I tillegg lager vi en dipp som inneholder massevis av frisk dill og sitron og vi serverer det hele med råkostsalat tilsatt bittelitt honning. Da blir det en smak spennende nok til at de små hiver innpå. 

Vi lager også en suppe som er proppfull av næring, men som ikke nødvendigvis skremmer barna ved å se alt for sunn ut. Den er knall oransje og ligner egentlig en helt vanlig tomatsuppe. Forskjellen på denne og Toro (som kanskje mange barn, og voksne, forbinder med tomatsuppe) er at den er laget utelukkende av grønnsaker og urter. Her vil barnas små mager juble over både selleri, løk, gulrøtter, paprika og selvfølgelig tomat.

Til og med iskrem og sjokoladekuler kan lages så sunt at det kan spises til frokost. En av våre aller beste iskremer er laget på banan og avokado! Den er kjempegrønn, silkemyk og sykt god! Den samme isen lager vi også med blåbær og bringebær. Men du kan lage den med hva du vil! Tilsetter du litt kakopulver og noen peanøtter, så har du plutselig verdens beste (og sunneste) snickers-iskrem! 

Det er ingen grenser (og ingen unnskyldninger) for å ikke lure grønnsaker inn i nesten alt man serverer barn. Eller litt kresne voksne *kremt

Her skal jeg dele med dere en kjempegod oppskrift på kjøttboller i tomatsaus. Jeg håper dere vil prøve den, og kanskje jeg ser enten deg eller barnet ditt på kurs her hos meg etter hvert? I mellomtiden kan du besøke Skauen Gård og plukke med dere masse deilige, økologiske grønnsaker rett fra jordet. Nå vet du i hvert fall at det er mye du kan bruke dem til. 

Kursene våre kan du bestille her:  www.frokenholm.no/kurs 

Elisabeth